Musea in Madrid

Musea in Madrid

Wanneer mensen denken aan musea in Madrid, dan denken ze meestal aan de ´Gouden triangel van de kunst´, die bestaat uit drie wereldberoemde kunstmusea.

Prado Museum, Madrid

Prado Museum, Madrid

Het Prado museum is een van de belangrijkste musea in de wereld en heeft enkele van de beste exemplaren van Europese kunst, met vele werken van de 12e tot en met de 19e eeuw. Met kunstenaren zoals Goya, Titian en Velázquez.

Het Reine Sofia bestaat vooral uit werken van Spaanse kunstenaren uit de 20e eeuw, waaronder Picasso (zijn Guernica is een belangrijk hoogtepunt), Dali en Miró. Het gebouw was voorheen een ziekenhuis uit de 18e eeuw. Daarnaast heeft Reina Sofia ook een gratis bibliotheek die gespecialiseerd is in kunst, met een collectie van meer dan 100.000 boeken.

Het Thyssen-Bornemisza vult in waar de andere twee musea iets missen; het heeft namelijk een grote collectie van schilderen uit Engeland, Amerika en Duitsland (en dan voornamelijk uit de tweede helft van de 20e eeuw) en ook heel veel schilderen van Europese en Amerikaanse impressionisten en expressionisten.

Enkele van de andere vele culturele attracties:

  • Madrid´s oudste gebouw, de Tempel van Debod (200 v.Chr.), die opnieuw gebouwd is in Madrid als een cadeau van Egypte.

  • Museo de America met een collectie van 25.000 kunstvoorwerpen. Hiervan zijn de meeste van Zuid en Centraal Amerika, variërend van de paleolithisch tot het heden.
  • Het Koninklijk Paleis in Madrid is een van de mooiste gebouwen van Spanje en is bijna het gehele jaar open voor het publiek (maar niet tijdens officiële plechtigheden) en alleen bepaalde ruimtes zijn toegankelijk.
    Reina Sofia Museum, Madrid

    Reina Sofia Museum, Madrid

  • Het Maritiem Museum van Madrid is een geweldig bezoek voor diegene met een meer nautische overtuiging. Naast het tonen van de geschiedenis van de Spaanse marine bevat het ook de oudst bewaard gebleven kaart van Amerika.
  • Zeker niet onbelangrijk is ook het Nationaal Archeologisch Museum van Spanje, die vele historische voorwerpen bevat van (onder andere) de prehistorie, Romeinse, Egyptische, Griekse en Keltische beschavingen.